Tannkrone

 

Tannkroner spesialtilpasses til akkurat deg og dine tenner, både form- og fargemessig. Ved kroneterapi festes nye tannkroner på slitte eller ødelagte tenner, eller erstatter ødelagte eller slitte kroner man har fra før. 

En tannkrone er en erstatning for din egen tann. Den dekker hele den synlige delen av tannen og støpes hos tanntekniker eller freses ut på en datastyrt fresemaskin.

Kronen fungerer som beskyttelse for din eksisterende tann, og styrker bitefunksjonen. Tannkroner festes på slitte eller ødelagt tenner for å gi deg et enda finere smil eller for å bygge opp tenner som man ikke kan bygge opp med tannfyllinger. Gamle og slitte tannkroner fra tidligere kan enkelt erstattes med en ny tannkrone som har lang varighet.

Hvorfor kroneterapi?

Dersom slitasjen eller skaden på tannen er så omfattende at tannen ikke kan repareres med fyllingsterapi vil tannen repareres med en krone. Av og til repareres rotfylte tenner med tannkroner. Hull i tennene repareres oftest med fyllinger, men store kariesskader må noen ganger repareres med en krone. Det er fordi mer av tannen må borres bort hvis kariesskaden har tæret på store deler av tannen.

Slik setter man inn en tannkrone

 

Behandlingsprosessen starter alltid med en konsultasjon hos tannlegen. Tannlegen sliper til tannen som skal ha krone og tar et avtrykk av tennene dine slik at tannlegen eller tannteknikeren kan tilpasse en tannkrone som passer perfekt og gir best mulig bitefunksjon.

Kronen klargjøres innen et par uker, og sementeres på tannen. Som regel lages kronen i porselen – et materiale som tannkjøttet trives med. Tannkronen males for hånd dersom kronen skal erstatte en tann som er synlig når du smiler. Tenner bakerst i munnen kan erstattes med en tannkrone i et sterkere materiale som tåler tygging enda bedre, ofte gull.